Stryk Skjorta 

En ut-av-skapet-opplevelse

Jeg vil gjøre om skjortene som henger innerst i skapet ditt, skjortene du aldri bruker, og gi dem muligheten for et nytt liv.  Og selvfølgelig vil jeg at andre skal gjøre det samme! Det er gøy, bra for miljøet og du kan lage noe helt unikt.

Resultat av arbeid med bacheloroppgave, ved faglærerutdanning i kunst og håndverk; avdeling for estetiske fag – Høgskolen i Oslo Akershus (OsloMet) 2013-2014

Kjøp boken her

CONTACT

 

 

Topp: Passform tilpasset med utgangspunkt i grunnmønster for modell. Forstykket er todelt med innsnitt plassert i sømmen. Knappestolpen er plassert bak som åpne- lukkemekanisme og kragen er brettet og sydd på oppned som en ekstra detalj.

Skjorte: Passform tilpasset med utgangspunkt i grunnmønster for modell. Kragen er brettet opp og festet. Mansjettene er beholdt, men ermene er gjort kortere. Skjorten er lagt opp med oppleggskant nederst.

Skjørt: Passform tilpasset med utgangspunkt i grunnmønster for modell. Oppleggskanten nederst er beholdt og knappestolpen fungerer som lukking foran. Det er sydd innsnitt foran og bak og satt i strikk i livet på skjørtet. Kragen er også forsiktig klippet av og kan brukes som halspynt.

Sekk: Lommer, krage og knappestolpe er beholdt som detaljer i det nye produktet. Sekken er foret med tekstil fra en annen skjorte.

Jakke: Her er en olaskjorte foret med en skjorte i flanell, noe som gjør den mer anvendelig som en lett jakke. Dette funker fint om du ikke har symaskin og ønsker å sy for hånd.

Forkle: Selve forklet klippes ut av forstykket på en skjorte. Du får da knappestolpe og eventuelle lommer som detaljer. Jo større skjorten er, jo større forkle kan du lage. Stroppene syes av bakstykke eller ermer.

Omslagsjakke: Her er det utforsket i retning og sammensetning ved å modellere på byste. Dette for å vise alternative metoder å arbeide på, dersom man ikke skal bruke grunnmønster. Kragen sitter som linning nederst bak, knappestolpen blir brukt til åpne-lukkemekanisme nederst foran, og for- og bakstykket har endret retning. Dette gir jakken en annerledes fasong og en uvant bruksmåte, med alternativ lukking.

Overdel: Passform tilpasset med utgangspunkt i grunnmønster for modell. Skjorten i elastisk stoff er snudd bakfram med knappestolpe i rygg. Det er sydd elastisk halsringning og oppleggskant nederst og på ermer.

Bærenett: Knappestolpe og innerlomme er beholdt. Skjortens forstykke og bakstykke er klippet ut og sydd sammen i bunn og side. Hankene til bærenettet er laget av ermene på skjorten og festet innunder oppleggskanten øverst.

Hals: Knappestolpen er beholdt som en detalj. Forstykket og bakstykket på skjorten er klippet ut og sydd sammen i sidene med oppleggskant oppe og nede.

Bluse: Passform tilpasset med utgangspunkt i grunnmønster for modell. Blusen har fått kortere ermer og er lagt opp med oppleggskant nederst.

Slips: Et slips kan du enkelt lage med noen stoffrester; skjorteermer egner seg godt. Her kan du også skjøte ulike stoffer sammen for å skape spennende mønster.

Hårbånd: Ikke kast restene. Til dette hårbåndet trenger du kun et kvadrat på 50x50cm, og du kan helt fint sy sammen flere deler for å få det stort nok!

Vest: Gå fra skjorte til vest med enkle grep. Her er ermene rett og slett klippet forsiktig av, helt inntil skuldersømmen.

Kjole: Passform tilpasset med utgangspunkt i grunnmønster for modell. Oppleggskant, knappestolpe og mansjetter er beholdt og kjolen har fått en lettere utsvinget fasong. Bruk den til hverdags eller fest, alt ettersom hva du styler den med!

Fra jeg var liten har jeg alltid hatt stor skapertrang. Etter perioder med å tegne, perle, strikke og male ser jeg at søm og redesign er noe jeg ønsker å satse på. Den tilfredsstillende følelsen av å ødelegge og skape på samme tid! Det er noe spesielt ved å kunne ta noe ingen lenger vil ha og lage noe helt unikt. For meg gir det en enorm mestringsfølelse og god samvittighet. Finner jeg noe slengende rundt som ikke lenger blir brukt, synes jeg det er fantastisk å kunne gi det muligheten for et nytt liv. Å sy dreier seg allikevel ikke bare om det å skape for min del. I en ellers travel hverdag kan dette være en god måte å koble av på og ikke tenke på verden rundt – det er kun deg og ditt kreative prosjekt i den stunden du holder på. For meg har dette en terapeutisk effekt og det gir meg energi og overskudd til å ta tak i de utfordringene livet måtte by på. Å kunne koble av med arbeid som dette er noe jeg unner flere.